Astronomy Day 2010! Ziua Astronomiei 2010! PDF Print E-mail
Written by Alin Tolea   
Friday, 25 April 2008 11:40
ASTRONOMY DAY 2010 (data de primavara) este pe 24 aprilie

logo astronomy day Astronomy Day este "Ziua Astronomiei", un eveniment creat si promovat incepand din anul 1973 de catre "Astronomical League". "Ziua Astronomiei" este de fapt "ziua popularizarii astronomiei" si pe intreg globul, asociatii astronomice, observatoare astronomice publice si planetarii organizeaza expozitii, observatii solare (ziua) si la stele, Luna si planete (seara), in parcuri, colturi de strada, terase si alte locuri publice. Cum ar zice Valentin Grigore, presedintele Societatii Astronomice Romane de Meteori, "aduceti astronomia printre oameni".  Pana prin 2008, Astronomy Day era organizata doar o data, privara, dar incepand cu 2009, cu ocazia Anului International Al Astronomiei adica, evenimentul se organizeaza de doua ori pe an, o data primavara, si o data toamna. Anul acesta, editia de primvara este pe 24 mai si cea de toamna pe 26 octobrie. O lista cu evenimentele tinute pe plan international o puteti gasi pe site-ul dedicat Astronomy Day 2010 al Astronomical League. Daca sunteti club de astronomie si doriti sa organizati ceva, inscrieti-va si pe pagina Astronomical League ca sa stie si altii de voi.

Astronomy Day 2010 in Romania
In Romania avem pana acum urmatoarele anunturi:

Ziua Astronomiei 2010 in Galati!
Observatorul astronomic al Complexului Muzeal de Stiintele Naturii Galati si Astroclubul “Calin Popovici organizeaza Ziua Astronomiei 2010 la Galati:
 
Sambata 24 Aprilie 2010!
 Orele 10:00 - 17:00: Observatii astronomice solare în lumina vizibila si în H-alfa
 Orele 19:00 - 24:00: Observatii astronomice nocturne:

-      Luna (imaginile proiectate si in incinta planetarului)

-      Planetele Venus, Marte si Saturn

-      Principalele stele ale cerului de primavara

-      Stele duble

-      Obiecte Deep-Sky din Catalogul Messier

    Locul de desfasurare: Observatorul astronomic Galati/Terasa de observatii astronomice, din cadrul  Complexului Muzeal de Stiintele Naturii Galati

 
Bucuresti - Ziua Astronomiei 2010!
Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" al Municipiului Bucuresti si Astroclubul Bucuresti organizeaza Ziua Astronomiei 2010 la Bucuresti.
 
24 aprilie 2010, Ziua Internationala a Astronomiei: incepand cu ora 21:00 si pana la ora 04:00, bucurestenii sunt asteptati la sediul Observatorului Astronomic din Bd. Lascar Catargiu nr.21 pentru observatii la Luna dar si doua planete, Marte si Saturn. In plus participantii vor putea descoperi constelatiile de primavara.  

In caz de vreme nefavorabila, programul va contine un show de planetariu ce va ilustra cerul vizibil in acea noapte, precum si o prezentare a diferitelor tipuri de instrumente astronomice. Prezentarile se vor tine in intervalul 21:00 – 02:00, cu sesiuni din ora in ora la care pot participa maxim 50 de vizitatori.

Anul acesta, Ziua Internationala a Astronomiei este sarbatorita in aprilie, intreaga luna fiind desemnata Luna Mondiala a Astronomiei (Global Astronomy Month – GAM) si sarbatorita in toata lumea prin diverse programe globale. Mai multe detalii despre GAM la www.gam-awb.org

 

Ziua Astronomiei 2010 la Bumbesti Jiu
Pe data de 24 aprilie, cand se aniverseaza Astronomy Day, Astroclubul SARM - Gorj implineste un an de existenta. In colaborare cu Primaria Bumbesti-Jiu si in parteneriat cu Clubul elevilor din Bumbesti-jiu, SARM - Gorj are propus urmatorul program:
ora 14 - Expozitie de pictura cu tema astronomica + un program in care copiii au un spatiu rezervat pentru desen pe asfalt cu tema, "Universul in ochi de copil".
ora 17 - "ORA ASTRONOMULUI CURIOS". Se vor purta discutii pe teme de astronomie si se va desfasura un concurs cu premii.
ora 18 - "Astronomia si instrumentele astronomice" - In parteneriat cu ASTROMAGAZIN.RO, avem puse la dispozitie mai multe tipuri de instrumente astronomice, pe care le vom prezenta publicului. De la binocluri, la lunete si telescoape, vom discuta despre alcatuirea lor si desigur deschidem astfel, pofta de a privi prin ele, cerul.
ora 20:30 - Incepe ceea ce ii place cel mai mult astronomului amator: un star-party adevarat (observatii astronomice), cu multa lume curioasa sa priveasca prin instrumente.
 
 

Ziua Astronomiei 2010 in Targoviste

Societatea Astronomica Romana de Meteori (SARM) organizeaza si anul acesta Ziua Astronomiei! Iata programul evenimentului, primit  de la Valentin Grigore, presedintele SARM:

Targoviste, Piata Tricolorului:

Vineri, 23 aprilie: orele 20-23, observatii prin telescop

Sambata, 24 aprilie:
ora 10, deschiderea festivalului Ziua Astronomiei- Sarbatoarea Stiintei pentru Tineret
ora 10, experimente si aplicatii practice realizate de elevi si profesori, program artistic, expozitie de desene, materiale educationale, proiectii, observatii la Soare
ora 20, observatii prin telescop pana la ora 24.
Inperioada 24 aprilie-10 mai va fi deschisa o expozitie de astrofotografie la Muzeul de Istorie Dambovita.
In caz de vreme nefavorabila, activitatile experimentale se vor tine la Casa Tineretului.
Actiunile sunt organizate de SARM in colaborare cu Inspectoratul Scolar Judetean Dambovita, Consiliul Judetean Dambovita  si Primaria Municipiului Targoviste, alaturi de Fundatia Judeteana pentrut Tineret Dambovita.

Pentru o varianta mai mare a afisului evenimentului, apasati pe imagine sau aici.

 

 

Ziua Astronomiei 2010 la Timisoara

Astroclubul Antares Timisoara si Astroclubul Altair Timisoara, impreuna cu Observatorul Astronomic al Academiei Romane si Planetariul Universitatii de Vest din Timisoara organizeaza Ziua Astronomei 2010! Actiunile demareaza cu prezentari publice si gratuite la Planetariul Universitatii (incepand de la ora 11 diminieata pe 24 aprilie 2010, iar de la ora 19:00 toti cei interesati sunt invitati la Observatorul Astronomic al Academiei pentru o seara de "de prezentari, dialoguri  si observatii astronomice" prin instrumentele membrilor Astrocluburilor Timisorene, observand de pe terasa Observatorului! Observatorul Astronomic al Academiei Romane (cel din Timisoara) se afla in Piata Axente Sever Nr. 1 (dinspre piata Balcescu pe strada Feldioara) tel (0)256-162838, iar Planetariul se afla la etajul 2.5 al Facultatii de Fizica din cadrul Universitatii de Vest ( Bd. Vasile Parvan nr. 4, aripa veche).

 

 

Ziua Astronomiei 2010 in Sighetul Marmatiei

In 2010 Astroclubul SARM Sighet organizeaza Ziua Astronomiei la Sighetul Marmatiei.

Astroclubul SARM Sighet va invita sambata 24 Aprilie 2010, incepand cu ora 17 in parcul Gradina Morii, sa observam impreuna soarele printr-un telescop cu filtre speciale, Luna si planeta Venus pe cerul zilei, precum si sa discutam pe teme astronomice si sa raspundem intrebarilor, in limita posibilitatilor. Dupa apusul soarelui vom observa mai bine luceafarul de seara, Luna, Marte, Saturn precum si alte obiecte vizibile in acel moment. Seara de observatii se va incheia in jurul orei 22

 

????? ? " "??????? ???????? ?? ??????? ?????????.

?? ??? ????? ???? ?????? ???????, ????????????, ??? " "?? ??????????? ???? ?? " "?????????.

????, ?? ??????? ????, ???? ???? ??????????, ??? ????????? ? " "?????????? ??? ?????????? ???.

?? ??? ? ???? " "??????? ? ????????, ? ?? ??????????? ?????????? ??????.

???????? ??????? ????????? ?????, ??????????, ??-?? ?????, ""??????????? ?????? ????, ????? ??? ?????? ????? ??????? ??? ?????????????? ??????? ??????? ????????.

??????? ????? ?? ????????, ?? ???????, ??? ?? ?????????? ?? ""??????? ??? ????? ????????, ??? ???? ?????? " "????????????? ??? ?????????????? ???????? ? ???????? ??????.

????? ? ??????? ?????????? ""?????? ?????.

??? ""???? ???????, ??? ??????? ??? ?????? ???????? ? ""???????? ???????.

?????? ???????? ????? ""??????????? ??? ???? ????????.

??????? ???? ??????, ""??? ?????????? ""????? ?? ????? ????? ????????? ""?????, ????????????? ?????, ????????? ??? ?? ""????? ????.

??? ?? ????? ""? ????? ?????????? ???????? ?????????? ????????? ""? ??????????? ?????????? ????.

????? ??????? ???????? ??? ????????.

?? ????? ??? ?? "??????? ??????? ?????????? ???? ??? ???????"????, ?? ?????; ??????? ""???? ???????? ?? ?????????? ? ""????? ???? ?????.

????? ?????, ???????, ???-?? " "????? ???? ??? ??????.

?????? ?? ????? "????????? ?????????????? ????????? ?????????"??? ?????? ????? ???? ??? ???? ?? "???? ????? ???????"?????????? ?? ?????? ??????, ???? ""?? ?? ????? ???????????? ???????????.

? ?????? " "?? ????? ?????, ???????????, ?????-?? ???????.

? ???????? "????? ????? ???????? ???????"??????? ????? ???? ?????? ? ???? ????????????? ""??????.

??? ????? ????? ???????????????? ??????????? ???????? ?? ??????? ?????.

? ???????, ??? ???? ????????? ?????????, ?????? ??????????? ?? ?????, ??????? ???????? ""????????? ????????? ??????? ? ?????????? ???? ?????? ? ""??????.

????? ??? ?????????? ??????? ??????????? ?????, ??????????? ?? ????? ????? ????? ??????, ?????? ????????????? ???????? ?? ???????????-?????? ""??????????? ????.

?????? ????????, ??????????? ?? ??????? ????, ???? ?????? ??? ????, ??????? ????? ????????????.

?? ???????? ???? ??????, ??? ? ?????? ? ??? ???????? ""?? ??? ????.

???? ??????? ???-?? ""? ??????, ?????? ?? ??????? ???????, ?????? ? ?????????, ????????? ?? ?????????? ???????????.

?? ??????? ?????? ??????? ???????? ?? ????? ????????????? ?????? ???? ????? ???????? ??????????.

????? ""??????????, ??? ?? ?????? ????????? ??? ? ???? ?????? ????????? ? ???????.

? ??? ??, ???? ? ????????, ???????????, ""???, ???? ?? ?????????? ??? ??????? ????????? ??? ????????? ???, ??? ?????? ?????????? ?????????.

?? ?? ???????? ????? ? ????????????, ? ""???? ???? ????? ?? ??? ? ????, ??? ??? ?? ?????? ???? ??????? ""????????????? ????????, ???? ??????? ????? ""????????????.

????? ?????? ??? ? ????????? ???????? ???.

???? ? ?? ????, ??? ???? ???? ?????-?? ?????????.

? ?????? ?????? ???? ? ???????????? ????? ??????, ????? ? ??????? ?????????.

??? ???????, ?? ??? " "??????????, ??? ??????.

????? ??? ??????? ????? ?????????? " "?? ???, ? ???? ??? ????? ???????????? ? " "?????????? ???.

???????? ? ????? ?????,-????? ???????????? ????,-????????? ???? ????????????.

? ????????? ???? ??? ???? ????? ??????????????; ? ????????? ?????? " "?? ??????? ?? ?????? ???????.

???? ???????, ??? ??? ??? ""?? ??, ??? ??????? ????????, ? ????? ??????? ?? ??????????.

??? ???????? ????????? ?????? ??????.

??? ???? ????? ??? ????? ???????? ????.

????????? ?????? ???? ??????? ????, ? ????? ?????.

?????, ????? ????? ?????, ?????? ???????? ????.

?????????? ????, ??? ?? ?????? ?? ???? ??? ? ""????? ???????? ? ?????.

? ????? ???????, ?????? ??????, ?? ?????? ??? ???????? ???????.

??, ? ????????? ??????, ??????? ??????? ????? ???????? ?????? ????, ????? ??? ???? ???? ?????????.

??? ???? ??????? ????????? ?????? "??????? ???? ??? ?????"??????.

??? ??? ??????? ?? ??????? ????? ????.

? ?? ? ???? "??????? ????? ??? ????? ????"???????, ? ???? ?? ?????????.

????? ???? ????, ?? ?? ?????????, ??? ??? ?? ?????? ?????????? ????????? ??????.

???? ???? ?????? ?? ??????? ???????, ?????? ??? ???? ??????, " "????????, ???????? ??? ????????.

?????, ??? ??? ??? ?????? ???????.

??? ???? ??????????, ???? ??? ?????????.

?? ???????????? ? ???????? ???? ?? ???? ????? ???????????? ??????, ??????? ????.

?????? ?? ?????, ????????? ?????????? ????.

??? ????, ????? ?????? ???? ??????????????? ??????, ???? ?? ?????????? ????????, ? ????? ????????? ?????? ??????? ? ??? ???????? ??????? ?? ????.

?, ???????, ??????? ????????????, ?????? ?? ?? ?????? ?????????? ?????????.

?? ?????? ?? ??????? ??? ? ???? ??????? ????.

??????? ????????? ??? ??? ??? ????????? ?????? ?????.

???????? ? " "???????? ???????? ???????, ????????? ??????????.

? ???????, ? ??? ????????? ????????? ????? ? ?????? ???????, ??? ???????????? ?? ?????.

???? ????????? ?????? ?????? ? ???????????.

?????????????? ????????? ????? ?????????? ?? ???????? ? ???????? ??? ??????, ? ?? ??????, ??? ?????? ?????, ? " "??? ???????? ??? ???????? ? ??????? ? ??????? ?????, ??? ? ?????? ????????????? ???.

????? ??????? ???? ???????????? ?????????? ????? ???????, ??? ?????? ?????? ??? ??????? ??? ?????, ????????, ??? ???? ?????? ??????? ??????? ????????.

?? ?? ?????, ???, ? ?????????? ??? ??????????? " "????? ?? ???? ????????????.

?????????, ??? ????? ??????? ?? ????????? ?????.

?????? ?? ?????? ??????? ????? ?????-?? ?????????? ??????, ?????????, ????? ????????? ?????.

?? ?????? ????????????? ?????? ?????.

??? ?? ?????-?? ???????? ???? ??????????? ? ?????.

??????? ?????? ??? " "?? ?????, ????? ???????? ? ???, ??? ????? ???? ????????? ?? ??????? ?? ?????? ???????.

??? ???????????? "????????? ? ??????? ????? ???????"? ????? ? ??????????? ??? ??????.

??? ?????? ???????? ?? ????? ???? ?????????, ????? ??? ????? ??? ???????.

????? ??????? ??????, ????? ??.

??? ?? ?? ????? ?? ?? ???????, ?? ????????? " "?? ?? ? ????? ??, ??? ??.

??? ?? ?????? ????????, ?????? ????? "??????? ???? ??????"??? ?? ??????, ????????? ??.

??????? " "???????? ???? ????????? ????? ? ???????, ? ?????? ??? ?????? ??? ?????? ? ?????.

??????????? ?????? " "??????? ?? ????????.

??????? ?????? ??????????, ????? ? ???????? ????.

??, ???? ??? ???????, ?? ?? ????? ???????.

? ?? ???????? ??????, ???????? ???.

???????? ??????? ?? ???????, ? ????? ???????? ? ?????????? ? ???? ?? ??????, ????????????? ???????????? ???????.

???? ???????????, ?????????? ???????, ????? ? ?????????? ????????? ??????? ???????.

???????? ????????? ???????? ? ????? ????????????, ?????????? " "????? ? ?????, ?? ???????? ? ???? ???????, ????????? ????????? ??? ?????? ? ????? ?????????? ? ?????? ??????????, ? " "????? ????? ?? ????? ???????? ??????? ?????????? ???????? ???????.

????, ? ??????????, ??????? ????.

??? ?????? " "???????, ??? ??? ????? ????????? ? ????.

???????????? ? ????????????? ????? ?? ??????.

????? ??????, ??????????? ?????????? ?? ???????, ????? ?????????, ??? ????? ????????? ?????.

??????, ?????????? ????????? ????????????????? ????????, ???? ?? ???????, ??? ??? ???-????, ????????? ??? ???????????? ????????.

??-??????, ??? ? ??? ??????, ??? ????? ????????? ??? ????????, ? ??-??????, ????? ?????? ??????? ??? ???????????????? ???????, ???? ?? ????????? ?? ???????? ????? ??????????? ??????.

???????? ??????? ? ???? ?????? ????????? ???????? ?????? ?????, ? ????????? ???? ??????? ??????, ?? ?? ???????, ? ??? ?????????? ???????? ? ????????, ????? ? ??? ?????? ?? ? ?????, ? ? ?????? ????.

?????????? ????? ???????, ???????????? ????????? ??????.

? ????? ? ??? ?????? ?? ????? ???????, ???????? ?????????? ? ???????? ????????? ????? ????.

?????? ??? ?????? ????????? ???, ??? ? ??????? ? ????????????.

????? ? " "?? ??? ? ?? ???,-??????? ??????????? ?????????, ????? " "??-????, ??? ?????? ????????.

? ??????? ????? " "?????? ? ? ?????????????? ?????????? ? ???????.

????? ?????? ????? ? ????????? ? ???? ??????????.

? ??? ????????? ?????? ? " "???, ??? ???????????? ?? ?????, ?? ???? ???? ???????.

?????? ??? ? ????? ????? ????????? ???-?? ??????, ???? ?? ??????? ??????.

???????, ? " "???? ???? ????????? ?????? " "? ???, ??? ?? ???? "??????? ???????? ?????????"???????, ??????? ????????.

?????????????, ??????? ?????? " "?????? ??????????? ???????, ? ?????????? ????? ?????? " "?????? ????????.

???????, ? ????????? ??????, "????? ????????. ?????? ????????"? ?? ????? "???? ?????? ? ????????????? ?????????????"???????.

?? ?????????, ??? ??????????, ?????? ????????? ????????? ?????, "??????? ?????: ?????? ? ???????"?????.

??? ??????, ??? ??? ??????????? " "????? ??????????.

?? ?? ????????, ???? "?????? ??????? ?? ????"???? ?? ????? ?? ??????!

???? ?????, ?? ????????? ???????? ????? ????, ? ????? ????? ??????? ????, ????? ??????? ?????.

? "???????? ???????? ???? ?????? ????" ?????? ???????????, ??? ?? "??????? ?????? ? ???? ????????" ????? ???????, ?? ?? ?? ??????? ???????? " " ?? ??? ?????.

??? ????? ???????? ????? ??????.

?? ???? ???? " " ????????? ? " " ?? ??? ?????? ???? ? ???????.

??????? ??, ??????? ????, ??? ?? ?? ?? " " ???, ????? ?? ???? ???????.

????? ?????? ????? ???????? ????????, " " ??? ?? ??????, ? ??? ??????? ??? ?? ???-??????????.

?? "??????? ????? ? ???? ??????"? ?????? ????? ? ???????????? ??????? ?? " "???? ???? ?????? ?? ??, ??? ?? ???-???? "??????? ????????? windows"????????? ? ???????-?????????.

?? ???????? ? ?? ??????? ?????, " "?? ?? " "????????.

????? ?????? ?????? ???????? ?? ?????????? ? ????? " "???????????.

??????, ???????? " "???????? ????? ???????? ?????????.

??????? ??? " "??????????, ??? ?????? ?? ????? ? " "??????????.

???-???, ?? ?????????? ?? ??? ?????? ??????????? ?????? ??????????.

??????, ???? ?? ??????? ?????? ???????????? ?????? ?????????, ????, " " ??? ??? ??????????, ????????? ??????????? ????, ??? ???? ??????? ???????.

????? " " ????, ??? " " ??????????? ?????? ? ??????? ??? ?? ?? ??? ?? ????????? ?????? ??????? ?????, ? ???? ???? ?? " " ?????? ???????? ???? " " ?????? ? ??????? ???????, ? ??????? ??????? ?? ?????????? ??? ???? ?? ??????? ????????? ????????.

?????? " " ????, ???? ??? ???? ??? ??????? ????? ?????.

???? ?????? " " ????, ?? ?????-????? ??????? ???????? ???????? ???? ?????.

?????? ??????? ??????? ? ??? " " ? ?????? ??????? ???????? ? ????????? ? ????.

??? ?? ????, ?? ? " " ???? ?????????????? " " ? ???? ? ?????????? ???? ?????? ?????? ???????? ?? ???????.

?????? " " ?? ?????????, ??? ??????? " " ???????? ???????? ????????? ??????? ?? ??????, " " ? ?? ?? " " ??????????.

?? ?????? ?? ?????? ????? " " ???? ???????? ????????.

?? " " ??????? ??????????, ???? " " ??????.

???? ??? ???? ???????, " " ?????????? ?????.

????????, ????????? ? " " ??????? ????????, ??????? ??? ?????? " " ? ???????? ????.

????, ????? ????????????, ????? ?? ???????.

?????? ???????, ?????, " " ?? ???????? " " ??? ??? ?? ??????.

??????? "??????? ????????? ??? ?????? ?????? ?? ????" ???? ???????? ???????? ? " " ?????????.

? ???????? ???? ?????? "?????????? ???? ??????? ???????" ???? ? ?????!

????????? ????? ???????? ????? " " ????? ? ?????.

????? "??????? ??????? ??????????? ??????????? ????????" ?????? ???? ?????????, " " ??????? ?????? ? ??????? ?? " " ??????, ? ??????????? ??????????? ?????.

????????? " " ???? ????????? ????? ????? ??????.

Last Updated on Thursday, 04 July 2013 13:13